Er du førstegangskjøper akkurat nå? Vi har noen råd til deg

Du har sikkert lest hva avisene skriver om forventet sterk prisvekst i 2024 og ikke minst diskusjonene rundt renter. Kan man gjøre en god investering nå? Betyr dette også at det eventuelt kan bli tøffere å komme seg inn på boligmarkedet neste år for de yngre?


Vi er inne i en typisk ‘førstegangskjøper-sesong’ akkurat nå og fremover. Folk flytter til storbyene for studier og jobb idet sommeren treffer. Videre i artikkelen kommenterer vi ofte stilte spørsmål og er innom anbefalt eierform dere må vite om for å ikke tape penger på sikt.
Anbefaler vi unge å komme seg inn på markedet nå, eller burde de holde igjen?
Markedet vil alltid svinge noe, men historisk sett vil det alltid stige jevnt og egenkapital investering i eiendom er normalt trygt og smart. Husk at når du først er inne skal du igjen alltid selge og kjøpe i samme marked. Det er lav risiko. Er du student eller akkurat i gang i arbeidslivet og endelig har spart opp til å kjøpe egen bolig, gjør det. Lønner seg fremfor å leie i nesten alle tilfeller, tidsaspektet kan spille inn, men de fleste kjøper for å bo i
minst 3-5 år. Da har man god margin.
Er det enkelte byer som skiller seg ut hva gjelder etterspørsel?
Blant de unge er det selvsagt mange som bidrar til urbanisering - Oslo er alltid ledende her, men mange ønsker seg også til Bergen eller Trondheim i studietiden. Det er populært å leve der det skjer, med rask tilgang på studiesteder, kultur, kollektivt og øvrige fasiliteter. De betaler mye for å bo midt blant severdighetene – altså heller sentralt og lite, enn stort og «avsides».
Det er på ingen måte alle som har denne økonomiske muligheten. De er heldige de som får hjelp fra foreldre / familie med egenkapitalen, og får dermed en fordel i en budrunde. Får man hjelp fra familie til å kjøpe sin første bolig er det noe man skal være spesielt oppmerksom på – nemlig eierform. Hvem skal stå oppført som eier av boligen i kjøpekontrakten og på det tinglyste skjøtet? Hva lønner seg skattemessig? Vårt råd er at de som skal bo i boligen også står oppført som eier på skjøtet. Da slipper man skatt på eventuell, og mest sannsynlig, økonomisk gevinst når boligen skal selges i fremtiden.


Anbefalte lenker: